Telefoane: 0314 20 53 48 (RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
0311 02 24 08 (UPC)
Fax: 0314 20 53 48 (RDS)
Email: info@intermanagement.eu
Principiile metodei japoneze 5 S
Adaugat la data de 11.08.2016

Atingerea obiectivelor  unei organizatii se bazeaza anumiti factori indirecti ce pot actiona ca un element motivational sau ca un obstacol in procesele de management al performanței. Un astfel de factor este mentinerea unui spatiu de lucru bine organizat.

 

In acest scop, se poate aplica metoda Kaizen. Aceasta este o metoda de management care provine din Japonia si poate fi utilizata in orice aspect al vietii, nu doar in sistem organizational.

Pionierul acestei metode este profesorul Masaaki Imai, care alaturi de mai multi oameni de afaceri din Japonia, a monitorizat companiile americane din acea perioada pentru a descoperi secretele cresterii competitivitatii si performantei unei companii. 

Initial, metoda a fost folosita in companiile japoneze dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial in sectorul de productie, insa in prezent majoritatea jucatorilor de business importanți au apelat la principiile de baza pentru a creste performantele companiilor pe care le reprezinta.

Principiile Kaizen se bazeaza pe metoda “5S”, care este formata din cinci etape denumite in limba japoneza astfel: seiri, seiton, seiso, seiketsu si shitsuke, si care se traduc in limba romana prin: sortare, stabilizare, stralucire, standardizare si sustinere.

a) Seiri (sortare) presupune eliberarea spatiului de la locul de munca si eliminarea obiectelor sau materialelor care nu sunt necesare;

b) Seiton (ordonare) se refera la eficienta si reducerea timpului necesar pentru accesul la echipamente si realizarea sarcinilor de lucru;

c) Seiso (curatare) presupune curatarea tuturor suprafetelor pentru ca toate spatiile sa fie accesibile si usor de utilizat. Parcurgerea acestei etape asigura o functionare mai buna, dar si o durata de viata mai mare a echipamentelor utilizate;

d) Seiketsu (standardizare) consta in definirea standardelor sau a unor proceduri pentru reducerea erorilor si asigurarea aplicarii principiilor 5S;

e) Shitsuke (sustinere) reprezinta procesul de pastrare sau de mentinere a celor implementate;

 

Fiecare etapa din sistemul 5 S se bazeaza pe etapa anterioara in acest fel se obtin cele mai bune rezultate, metoda fiind ciclica.

 

Recent, a aparut un al saselea S, care se refera la „siguranta”. Acesta trebuie sa fie situat in prim-plan atunci cand se implementeaza oricare dintre pasii anteriori.

 

Cei 5S constituie fundamentul pe care se construieste un demers al progresului fiind o parghie a managementului schimbarii. In acelasi timp, cei 5S pot fi considerati drept reguli de baza pentru un intreg proiect de ameliorare.        

Odata ce cei 5S au fost pusi in practica, iar sistemul este inteles, obiectivul va fi un 5S anual, aferent diferitelor servicii, inclus in ansamblul obiectivelor calitatii.

 

Metoda 5S sta la baza oricarui proces de imbunatatire si are obiective, precum:

 

·         Eliminarea risipei rezultata din procesele necontrolate;

·         Controlul imbunatatit asupra amplasarii si pozitiei resurselor;

·         Aplicarea tehnicilor de control;

·         Standardizarea imbunatatirilor pentru mentinerea parametrilor proceselor critice;

 

Avantajele implementarii 5S:

·         Reducerea costurilor;

·         Cresterea eficientei;

·         Imbunatatirea calitatii si a intretinerii;

·         Imbunatatirea ergonomiei;

·         Motivarea personalului;

 

Bibliografie:

Lean Manufacturing Tools (2012), What is 5S; Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke;

http://www.leanblog.ro/wp/instrumente-lean/instrumente-lean/5s/

 

 

ALTE RESURSE
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile

 

Asociatia Americana pentru Calitate (ASQ), www.asq.org

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), www.iso.org

European Foundation for Quality Management, www.efqm.org

Asociatia de Acreditare din Romania, www.renar.ro

Ministerul Cercetarii si Inovarii, www.research.ro

European Accreditation, www.european-accreditation.org

Legislatie Europeana www.eur-lex.europa.eu

Asociatia de Standardizare din Romania, www.asro.ro

 

 

Parteneri