Telefoane: 0727 867 246 (Vodafone)
0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
Utlizarea energiei regenerabile
Adaugat la data de 15.02.2011

Energia. Nimeni nu neaga ca este vitala pentru intreaga economie. Insa, dupa cum stim, consumul de energie implica si poluare. Cum putem raspunde in viitot cererii imense de energie fara sa afectam mediul?
In conditiile in care Consiliul Mondial pentru Energie se asteapta ca cererea de energie sa se dubleze pana in 2050, raspunsul la intrebarea de mai sus poate fi energia regenerabila care se obtine din resurse naturale precum soarele, vantul, apa oceanelor si biomasa care include deseuri rezultate din agricultura si din exploatarea lemnului, precum si recolte speciale.

Care sunt beneficiile energiei regenerabile?
-    Prin energia regenerabila se asigura disponibilitatea permanenta si siguranta furnizarii de energie la preturi acceptabile pentru consumatori. Daca nu folosim energia regenerabila, 70% din energia necesara in UE va trebui sa fie importanta in urmatorii 30 de ani si vom depinde de regiuni din lume care adesea sunt instabile.
-    Este mai buna pentru mediu
-    Este o sursa pentru noi slujbe

20-20-20
Uniunea Europeana si-a stabilit drept obiectiv cresterea cantitatii de energie regenerabila utilizata de la 8,5% in 2005 la 20% in 2020. Este un obiectiv ambitios, dar care ne va ajuta sa luptam impotriva schimbarilor climatice, va permite tarilor europene sa detina un control mai bun al furnizarii de energie si va duce la crearea unor noi slujbe.

Stiati ca ...?
Prima mentiune privind folosirea tehnicii de concentrare a energiei solare se refera la anul 212 i.H., atunci cand se spune ca Arhimede a folosit oglinda pentru a incendia navele romane care atacau Siracuza.

UE este lider mondial in dezvoltarea si folosirea surselor regenerabile de energie, printre care se numara:

Energia eoliana
Aceasta implica folosirea energiei naturale a vantului pentru a obtine electricitate. Este o forma de productie a energiei in totalitatea nepoluanta. Nu rezulta niciun fel de deseuri din producerea sa, iar sursa de energie – miscarea aerului generata de radiatiile solare – este inepuizabila. Din 1998, productia la nivel mondial de energie eoliana a crescut intr-un ritm de 40% pe an, creand slujbe pentru un numar de peste 70.000 de oameni si asigurand electricitatea pentru 35 de milioane de oameni. Atunci cand intalnim turbine de vand in diferite locuri, acestea sunt un semn al noii energii nepoluante si al inovarii din secolul al XXI-lea.

Energie solara
Sistemele care folosesc energia solara concentreaza radiatia solara directa prin intermediul oglinzilor intr-un receptor care genereaza caldura ce poate fi folosita direct sau pentru a obtine electricitate. Sistemele de concentrare a energiei solare pot contribui semnificativ la obtinerea necesarului total de energie in UE si pot fi usor integrate in infrastructura existenta de electricitate din tarile din sudul Europei.

Bioenergia
Bioenergia este energie care provine din “biomasa”, adica din materiale organica care are la baza plante. Principalele surse de biomasa folosite pentru producerea energiei sunt lemnul, deseurile forestiere, deseurile agricole, deseuri rezultate din productia de hartie, resturi provenite de la animale, gaze obtinute in locurile de depozitare a gunoaielor si deseurilor si recolte speciale. Biomasa contribuie deja cu 5% la totalul energiei folosite in UE si reprezinta 65% din totalul productiei de energie regenerabila. Pe termen lung, contributia biomasa la totalul energiei necesare in UE poate creste pana la 20%.

Pentru a afla mai multe informatii:
www.sustenergy.org
www.erec-renewables.org > Renewable Energy
http://ec.europa.eu/research/energy > Sustainable Energy Systems

ALTE RESURSE
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile

 

Asociatia Americana pentru Calitate (ASQ), www.asq.org

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), www.iso.org

European Foundation for Quality Management, www.efqm.org

Asociatia de Acreditare din Romania, www.renar.ro

Ministerul Cercetarii si Inovarii, www.research.ro

European Accreditation, www.european-accreditation.org

Legislatie Europeana www.eur-lex.europa.eu

Asociatia de Standardizare din Romania, www.asro.ro

 

 

Parteneri