Telefoane: 0314 20 53 48 (RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
0311 02 24 08 (UPC)
Fax: 0314 20 53 48 (RDS)
Email: info@intermanagement.eu
Cerinte GDPR - Reg. UE 670 din 2016. Analizarea necesitatii si oportunitatii utilizarii sistemelor de supraveghere video.
Adaugat la data de 12.12.2020

 

Utilizarea intensiva a dispozitivelor video are un impact asupra comportamentului cetatenilor. Implementarea semnificativa a astfel de instrumente in multe sfere ale vietii indivizilor vor pune o presiune suplimentara asupra individului preveni detectarea a ceea ce ar putea fi perceput ca anomalii.

Aceste tehnologii pot limita posibilitatile de miscare anonima si utilizarea anonima a serviciilor si, in general, limiteaza posibilitatea de a ramâne neobservata. Implicatiile privind protectia datelor sunt masive.

 

In timp ce persoanele fizice ar putea fi confortabile cu supravegherea video configurata pentru un anumit scop de securitate de exemplu, trebuie luate garantii pentru a se evita orice utilizare abuziva pentru date cu totul diferite si - subiect - scopuri neasteptate (de exemplu, scop de marketing, monitorizarea performantei angajatilor etc.).

 

In in plus, multe instrumente sunt acum implementate pentru a exploata imaginile capturate si pentru a deveni traditionale camere in camere inteligente. Cantitatea de date generate de videoclip, combinata cu aceste instrumente si tehnicile cresc riscurile utilizarii secundare (indiferent daca sunt sau nu legate de scopul initial atribuit sistemului) sau chiar riscurile de utilizare abuziva. Principiile generale din GDPR (articolul 5) ar trebui fiti intotdeauna atent atenti atunci cand aplicati supravegherea video

 

Sistemul de supraveghere video ajuta la prevenirea, detectarea si investigarea furturilor de echipament sau de bunuri detinute de Institutie sau la prevenirea, detectarea si investigarea riscurilor si amenintarilor la adresa personalului angajat care isi desfasoara activitatea la locatia supravegheata. Sistemul de supraveghere video nu este utilizat in alt scop decat cel notificat, nu foloseste la monitorizarea activitatii angajatilor sau la pontaj. Mai mult, sistemul poate constitui mijloc de investigare sau de obtinere a unor informatii pentru anchetele interne sau procedurile disciplinare, inclusiv in cazul situatiilor in care se produce un incident de securitate fizica sau se observa un comportament infractional (in circumstante exceptionale imaginile pot fi transferate organelor de cercetare in cadrul unei investigatii disciplinare sau penale).

 

Utilizarea sistemelor de supraveghere video poate aduce atingere vietii private, motiv pentru care trebuie analizata cu mare atentie decizia de a instala un asemenea sistem.

In luarea unei asemenea decizii trebuie sa se tina cont de mai multe aspecte, cum ar fi:

-         implementarea unor metode mai putin intruzive in viata privata (de genul: acces restrans pe baza de cheie, interfon, cartele magnetice sau angajarea unei/unor persoane pentru paza condominiului) nu au avut rezultatul dorit pentru inlaturarea producerii incidentelor mai sus mentionate; numai in masura in care utilizarea unor mijloace de restrictionare a accesului in zonele comune administrate de asociatia de proprietari se dovedeste a fi ineficienta, aceasta ar putea considera justificata utilizarea unui sistem de supraveghere video;

-         necesitatea utilizarii unui asemenea sistem prin prisma producerii unor incidente (agresiuni, furturi, distrugeri, in special in spatiile comune/indivize, in legatura cu comiterea carora asociatia trebuie sa detina dovezi – plangeri depuse la politie);

-         folosirea unui sistem video va avea ca efect inlaturarea producerii incidentelor mentionate anterior sau reducerea aproape in totalitate a acestora.

-         In cazurile in care sistemul de supraveghere este deja instalat, cat si ulterior introducerii sale, se va evalua periodic necesitatea mentinerii in functiune a respectivului sistem, raportat la rezultatele obtinute.

-         In evaluarea cerintelor de mai sus, se va lua in considerare daca in perioada anterioara luarii deciziei de utilizare a unui astfel de sistem, s-au produs fapte penale de natura celor amintite, pentru care organele de cercetare legal sesizate nu au putut identifica faptuitorii si au recomandat adoptarea unor masuri de paza suplimentare.

ALTE STIRI
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile

 

Asociatia Americana pentru Calitate (ASQ), www.asq.org

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), www.iso.org

European Foundation for Quality Management, www.efqm.org

Asociatia de Acreditare din Romania, www.renar.ro

Ministerul Cercetarii si Inovarii, www.research.ro

European Accreditation, www.european-accreditation.org

Legislatie Europeana www.eur-lex.europa.eu

Asociatia de Standardizare din Romania, www.asro.ro

 

 

Parteneri