Telefoane: 0314 20 53 48 (RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
0311 02 24 08 (UPC)
Fax: 0314 20 53 48 (RDS)
Email: info@intermanagement.eu
Cerinte ISO 27001. Securitatea informatiei. Tratarea incidentelor de securitate. Fraude de tip 'suport tehnic fals'.
Adaugat la data de 05.02.2019

Fraudele cu suport tehnic fals sunt infractiuni cibernetice prin care persoane ce pretind că oferă suport tehnic in numele unei companii furnizor de tehnologie (de exemplu, Microsoft) escrochează persoane care utilizează dispozitive de tip computer, laptop etc. Victimele sunt abordate din senin sub pretextul nevoii urgente de reparare a unei false probleme tehnice identificate la dispozitivul folosit. Impostorii operează prin retele globale de call-center si intermediari si folosesc modalităti de abordare diverse: apeluri pe telefon (de regulă fix), pop-up-uri, e-mail, social media si online chat.

Conform unui studiu publicat de Microsoft in septembrie 2018, la nivel mondial, 63% dintre consumatorii de tehnologie au fost vizati de o astfel de actiune frauduloasă, 1 din 5 persoane au continuat interactiunea după contactul initial, iar 1 persoană din 10 a suferit si pagube materiale, in mod direct sau indirect.

In România a fost semnalat un număr limitat de astfel de cazuri. In majoritatea situatiilor, persoanele vizate de agresorii cibernetici au fost contactate pe telefonul fix. Victimele sunt cel mai adesea persoane in vârstă, susceptibile să pice in plasa scenariilor mincinoase. Cei care sună sunt vorbitori de engleză si folosesc in conversatie fapte concrete pentru a-si construi un profilul cât mai credibil. Dintre cazurile raportate la noi in tară, Politia Română apreciază că un procent de 10% au implicat pierderi financiare.

In strategia de combatere a acestor situatii de inselăciune cu suport tehnic fals, preventia ocupă un loc esential. Campaniile si evenimentele de informare/constientizare sunt principalul mijloc prin care pot fi preintâmpinate escrocheriile cibernetice. In acelasi timp, pentru a-si proteja consumatorii de aceste atacuri, Microsoft alocă resurse specializate pentru dezvoltarea de instrumente si tehnologii de identificare si blocare a site-urilor frauduloase. In cazul in care deja s-a produs evenimentul, victimele trebuie să sesizeze in cel mai scurt timp organele specializate abilitate, care dedică si in acest sector resurse pentru cercetarea faptelor si tragerea la răspundere, la nivel national si international.

Câteva sfaturi pentru utilizatorii de tehnologie, pentru a se feri de astfel de inselăciuni cu suport tehnic fals:

1) Fiti atenti la orice mesaj de tipul pop-up nesolicitat care apare pe dispozitivul dvs., folosind brandul Microsoft, si care vă avertizează asupra unei posibile probleme tehnice. Ignorati mesajul si cerintele afisate.

2) Microsoft nu va incerca niciodată in mod proactiv să vă contacteze pentru a vă oferi suport tehnic nesolicitat. Orice tip de comunicare cu Microsoft trebuie sa fie initiat de dvs.

3) Evitati acordarea accesului la calculatorul dvs. unei terte părti. Faceti acest lucru doar dacă sunteti sigur de faptul că persoana este un reprezentant legitim al unei echipe de asistentă tehnică al cărei client sunteti deja.

4) Dacă nu sunteti sigur de faptul că Microsoft incearcă intr-adevăr să vă contacteze printr-un apel telefonic, inchideti si contactati dvs. Microsoft la adresa Microsoft Answers Desk www.support.microsoft.com.

5) Dacă credeti că ati fost vizat(ă) de o incercare de inselăciune cu suport tehnic fals, puteti să  raportati la https://www.microsoft.com/en-us/concern/scam, să contactati  Politia la cybercrime@politiaromana.ro si să informati CERT-RO la alerts@cert.ro.

 

Sursa: CERT-RO

ALTE STIRI
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile

 

Asociatia Americana pentru Calitate (ASQ), www.asq.org

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), www.iso.org

European Foundation for Quality Management, www.efqm.org

Asociatia de Acreditare din Romania, www.renar.ro

Ministerul Cercetarii si Inovarii, www.research.ro

European Accreditation, www.european-accreditation.org

Legislatie Europeana www.eur-lex.europa.eu

Asociatia de Standardizare din Romania, www.asro.ro

 

 

Parteneri