Telefoane: 0314 20 53 48 (RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
0311 02 24 08 (UPC)
Fax: 0314 20 53 48 (RDS)
Email: info@intermanagement.eu
Cladiri solare pasive – cateva caracteristici
Adaugat la data de 29.10.2012

Cladiri solare pasive nu utilizeaza aparate speciale de captarea energiei solare.
Conceptul acestui tip de cladiri are la baza urmatoarele principii:
-          o orientare optima (de regula spre Sud) pentru a maximaliza captarea energie solare prin suprafetele vitrate;
-          suprafete vitrate largi (ferestre, sere) situate pe fatada orientata la Sud;
-          o forma proprie pentru minimalizarea pierderilor de caldura;
-          separarea dintre camerele de noapte, amplasate in fatada de Nord, si camerele de zi, situate in partea de Sud a cladirii;
-          utilizarea unui sistem deschis la interiorul cladirii, fara elemente interioare de constructie si alegerea unei configuratii in plan compatibile unei distributii eficiente a energie solare, patrunsa in interiorul cladirii;
-          o latime proprie a streasinilor acoperisului, permitand razelor solare sa patrunda prin ferestre in timpul iernii si barandu-le in timpul verii;
-          stocarea caldurii in peretii exteriori si in plansee. In plus, cladirile solare au elementele de constructii si sistemul de distributie a aerului bine izolate termic si etanseizate la aer.
 
Sistemele de panouri solare electrice de astazi, furnizeaza proprietarilor de case diferite optiuni de instalare, fiecare cu un scop specific. Cele mai multe sisteme solare fotovoltaice sunt montate pe acoperis; fie aplicate direct pe acoperisurile cu suprafete inclinate, fie dispuse pe cadre pentru acoperisurile plane. Instalatiile din America de Nord de obicei maximizeaza expunerea la lumina solara prin montarea panourilor fotovoltaice electrice intr-o directie de sud.
 
In cazul producerii de energie electrica prin intermediul panourilor fotovoltaice, procentul energiei solare din totalul energiei produse pe glob a crescut de la 0,04% in 2004 la peste 0.3% si se estimeaza ca va depasi 0,8% pana la finalul lui 2012. In continuare este un procent minuscul, dar este de apreciat faptul ca omenirii a inceput sa ii pese. Iar pe masura ce tehnologia se va dezvolta, energia solara va fi utlizata din ce in ce mai mult.
 
Elementele care contribuie la eficacitatea energetica a cladirii solare sunt:
-          Pozitia cladirii solare. Amplasamentul cladirii in situ, amenajarea terenului invecinat si orientarea cladirii sunt de prima importanta pentru optimizarea energiei solare colectata la interior. Colectorul trebuie sa fie cel putin egal cu jumatate din suprafata camerelor de zi ale cladirii.
In marile metropole, conceptul de captare al energiei solare de catre constructii devine din ce in ce mai dificil de realizat, inaltimile cladirilor si distantele dintre fatada de Sud si cladirile si arborii vecini trebuie sa fie e o asemenea marime incat sa permita accesul energiei solare in interior.
-          Amplasarea in plan a camerelor. Camerele de noapte pot fi situate la Nord si la Est, iar camerele de zi (living-room-ul) si camera de toate zilele in partea de Sud sau Sud-Vest. In timpul dupa amiezilor, a zilelor de iarna si a serilor, activitatea familiei poate profita de energia solara maxima captata.
-          Forma cladirii. O cladire pierde mai putina caldura daca ea este compacta, adica daca raportul dintre suprafata elementelor perimetrale si volumul sau este cat mai mic posibil. O forma cubica, cilindrica sau sferica pierde mai putina caldura decat o cladire paralelipipedica.
-          Partiul. Partiul trebuie sa prevada un numar mic de elemente exterioare, care sa permita patrunderea energiei solare si luminii naturale in interior pe o suprafata cat mai mare.
-          Configuratia cladirii. Un sistem constructiv deschis ofera iarna o buna distributie a energiei solare colectate in mod direct prin suprafetele vitrate in intreaga cladire. De exemplu, o cladire cu doua etaje si sistem deschis (cu unele incaperi pe doua etaje) ajunge sa actioneze ca un mare colector solar.
In plus, cladirile solare au elemente exterioare si sisteme de distributie bine izolate si etanse la aer.
Sistemele solare pasive sunt utilizate in special pentru incalzirea, conditionarea si iluminarea naturala, in scopul reducerii cantitatii de combustibil consumate de cladire.
 
Verde, curata si complet inepuizabila, tehnologia solara este destinata pentru utilizari incredibile in viitorul apropiat

ALTE STIRI
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile

 

Asociatia Americana pentru Calitate (ASQ), www.asq.org

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), www.iso.org

European Foundation for Quality Management, www.efqm.org

Asociatia de Acreditare din Romania, www.renar.ro

Ministerul Cercetarii si Inovarii, www.research.ro

European Accreditation, www.european-accreditation.org

Legislatie Europeana www.eur-lex.europa.eu

Asociatia de Standardizare din Romania, www.asro.ro

 

 

Parteneri