Telefoane: 0727 867 246 (Vodafone)
0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
Codul roman al sustenabilitatii
Adaugat la data de 03.05.2024

Parte integranta din Hotarare 1117/2023

 

Ce este Codul Sustenabilitatii?

Metodologia pentru raportarea durabilitatii - Codul Roman al Sustenabilitatii, denumita "Codul Roman al Sustenabilitatii" in continutul acestui document si al Anexei, reprezinta o metodologie pentru raportarea durabilitatii care ofera indrumari clare cu privire la cerintele de continut si procesul de intocmire a rapoartelor de sustenabilitate pentru entitati interesate.

 

Rapoartele publicate in cadrul platformei Codului pot fi accesate transparent de toate partile interesate. Astfel, acestea pot ajuta atat la identificarea de bune practici dezvoltate de entitatile raportoare, care pot fi preluate si adaptate la nivelul altor entitati, dar pot veni si in sprijinul investitorilor sau al altor entitati care iau decizii financiare sau comerciale in baza practicilor de sustenabilitate ale companiilor raportoare.

 

Beneficii

Utilizarea Codului Roman al Sustenabilitatii pentru elaborarea raportului de sustenabilitate de catre entitatile care au obligatia legala a depunerii declaratiei nefinanciare, dar si in mod voluntar de catre alte entitati, aduce o serie de beneficii:

• Utilizarea Codului Roman al Sustenabilitatii este gratuita, atat pentru entitatile care au obligatia de a depune declaratii nefinanciare/rapoarte de sustenabilitate, cat si pentru cele care doresc sa raporteze in mod voluntar;

• Este un instrument de raportare care ofera transparenta activitatilor unei companii din punct de vedere al impactului asupra dezvoltarii durabile;

• Simplifica raportarea. Raportul poate fi descarcat si depus ca declaratie nefinanciara conform reglementarilor in vigoare;

• Entitatile care elaboreaza rapoarte primesc marcajul de raportare care confirma elaborarea si publicarea unui raport de sustenabilitate;

 

Cine raporteaza

Entitatile cu peste 500 de angajati. Codul Roman al Sustenabilitatii se adreseaza entitatilor care, la data bilantului, depasesc numarul mediu de 500 de salariati in cursul exercitiului financiar. Acestea au, potrivit reglementarilor legale in vigoare, obligatia de a elabora o declaratie nefinanciara care contine informatii privind cel putin aspectele de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea coruptiei si a darii de mita.

Orice entitate care doreste sa informeze partile interesate despre realizarile sale in domeniul sustenabilitatii. Codul Roman al Sustenabilitatii poate fi utilizat de orice alta entitate care nu are o obligatie legala de a elabora o declaratie nefinanciara: companii mari (cu mai putin de 500 de salariati) si mici, publice si private, entitati din sectorul public (administratia publica centrala ori administratia publica locala).

 

Criterii

Criteriile Codului sunt un set de linii directoare care servesc la clasificarea domeniilor de raportare cu privire la sustenabilitate; fiecare dintre criteriile Codului subsumeaza unul sau mai multe aspecte relevante, precum si o serie de indicatori de performanta, pe baza carora utilizatorii isi elaboreaza rapoartele de sustenabilitate.

Criteriul 1. Analiza strategica si actiuni
Criteriul 2. Materialitate
Criteriul 3. Obiective
Criteriul 4. Complexitatea lantului valoric Managementul proceselor Criteriul 5. Responsabilitate
Criteriul 6. Reguli si procese
Criteriul 7. Control
Criteriul 8. Sistemul de stimulare
Criteriul 9. Implicarea partilor interesate
Criteriul 10. Inovatie si management de produs Mediu Criteriul 11. Utilizarea resurselor naturale
Criteriul 12. Managementul resurselor
Criteriul 13. Emisii relevante pentru clima Societatea Criteriul 14. Drepturile salariatilor
Criteriul 15. Egalitate de sanse
Criteriul 16. Calificari
Criteriul 17. Drepturile omului
Criteriul 18. Cetatenie corporativa
Criteriul 19. Influenta politica
Criteriul 20. Conduita conform legii si a liniilor directoare

 

Fiecaruia dintre cele 20 de criterii ii corespunde cate o lista de verificare.

Lista de verificare este un instrument adaptat la specificatiile de raportare. Aceasta contine explicatii cu privire la criteriile care trebuie respectate in contextul elaborarii raportului de sustenabilitate, detaliaza aspectele din continutul criteriilor si indicatorii de performanta utili pentru fiecare criteriu.

Lista de verificare are rol de indrumare si faciliteaza utilizatorilor posibilitatea de elaborare a unui raport de sustenabilitate conform cu legislatia in vigoare.

Lista de verificare este corelata cu campurile de raportare oferite de Platforma Codului pentru incarcarea informatiilor si poate fi descarcata de pe Platforma Codului.

De asemenea, pentru aspectele incluse in Cod, sunt prevazuti indicatori de performanta relevanti, preluati din ultima editie a Standardelor Global Reporting Initiative (GRI), disponibile la adresa https://www.globalreporting.org/standards/download-the-standards/.

 

 

ALTE STIRI
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile

 

Asociatia Americana pentru Calitate (ASQ), www.asq.org

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), www.iso.org

European Foundation for Quality Management, www.efqm.org

Asociatia de Acreditare din Romania, www.renar.ro

Ministerul Cercetarii si Inovarii, www.research.ro

European Accreditation, www.european-accreditation.org

Legislatie Europeana www.eur-lex.europa.eu

Asociatia de Standardizare din Romania, www.asro.ro

 

 

Parteneri