Telefoane: 0727 867 246 (Vodafone)
0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
Etichetarea alimentelor (2)
Adaugat la data de 29.10.2012

Te-ai uitat vreodata la etichetele de pe produsele alimentare pe care le cumperi? Ele par sa devina tot mai mari de la an la an! UE a stabilit o serie de reguli stricte privind informatiile pe care producatorii trebuie sa le ofere consumatorilor. Iata de ce:
Etichetele ne spun care este temenul de valabilitate al alimentelor, de unde provin acestea si cum trebuie sa le pastram sau sa le pregatim si, cel mai important, ce contin. Acest lucuru este deosebit de important pentru persoanele care sufera de alergii. Etichetele in Uniunea Europeana sunt standardizate – au aceeasi semnificatie, indiferent de tara in care te afli.

E bine sa stii:
 - toate ingredientele, inclusiv apa si aditivii alimentari, trebuie sa fie mentionate pe eticheta, in ordinea descrescatoare a cantitatii;
- daca produsele alimentare contin ingredinte sau substante care pot provoca o reactie alergica, acest lucru trebuie sa fie mentionat pe eticheta;
- elementele referitoare la nutritie includ informatii cum ar fi cantitatea de calorii, proteine, carbohidranti, grasimi, fibre, sodiu, vitamine si minerale continute de produsul respectiv. Acestea nu sunt obligatorii in UE decat daca se face o afirmatie referitoare la energia (caloriile) sau la substantele nutritive ale produsului;
- unele alimente au “indicatii geografice” – de exemplu, sunca de Parma poate purta aceasta denumire numai daca provine din Parma, Italia. La fel si in cazul sampaniei;
- imaginile de pe eticheta trebuie sa fie conform cu realitate. Un iaurt la a carui fabricare s-au folosit arome artificiale in loc de zmeura nu poate avea pe eticheta o imagine cu acest fruct!
 - eticheta trebuie sa indice in mod clar detaliile de contact alte producatorului sau ale comerciantului astfel incat consumatorii sa poate obtine mai multe informatii despre produsul respectiv ca sa poata face o plangere.

Ce trebuie sa verificati:
-    timp de decongelare si de gatire;
-    informatiile referitoare la date, cum ar fi “A se utiliza inainte de ..” si “A se consuma de preferinta pana la”, ca sa nu te imbolnavesti.

Etichetarea si alergiile
Aproximativ 2% dintre adulti si 55 dintre copii sufera o forma de alergie la produsele alimentare. Unele alergii severe la alimente pot provoca moarte. Conform legilor UE toate ingrendientele utilizate in timpul procesului de fabricare trebui mentionate pe etichete.
Printre cele mai intalnite ingrendiente care pot provoca alergii se numara:
- cerealele ce contin gluten;
- crustaceele si molustele (cum ar fi crab, homar, crevete, midie etc.)
- ouale;
- pestele;
- arahidele;
- diverse tipuri de alune;
- semintele de susan;
- boabele de soia;
- laptele;
- telina;
- mustarul;’
- dioxidul de sulf si sulfitii in concentratii mari;
- cafeluta (planta).

Ce inseamna etichetarea MG?
In UE, daca un aliment contine sau consta in organisme modificate genetic (OMG) sau contine ingrediente obtinute din astfel de organisme, acel lucru trebui sa fie mentionat pe eticheta. Daca produsele modificate genetic se vand neambalate sau la gramada, informatiile care sa indice ca este vorba de un produs modificat genetic trebuie sa fie afisate in imediata apropriere a produsului. Dupa regulile UE, produse ca faina, uleiul si siropurile cu glucoza trebuie sa fie etichetate MG daca provin dintr-o sursa modificata genetic.
Insa aceste produse care s-au fabricat cu tehnologie MG (branza, produse cu enzime modificate genetic, de exemplu) nu trebuie sa fie etichetate cu acest indicativ. De asemenea, produse precum carnea, laptele si ouale care provin de la animal care au primit hrana modificata genetic nu trebuie sa fie etichetate.

Pentru a afla mai mult : http://eu.europa.eu/news/agriculture/080207_1_ro.htm

ALTE STIRI
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile

 

Asociatia Americana pentru Calitate (ASQ), www.asq.org

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), www.iso.org

European Foundation for Quality Management, www.efqm.org

Asociatia de Acreditare din Romania, www.renar.ro

Ministerul Cercetarii si Inovarii, www.research.ro

European Accreditation, www.european-accreditation.org

Legislatie Europeana www.eur-lex.europa.eu

Asociatia de Standardizare din Romania, www.asro.ro

 

 

Parteneri