Telefoane: 0314 20 53 48 (RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
0311 02 24 08 (UPC)
Fax: 0314 20 53 48 (RDS)
Email: info@intermanagement.eu
Ghid GDPR. Reguli de buna practica pentru comunicarile comerciale prin email (partea I)
Adaugat la data de 07.01.2020

Preambul:

DIRECTIVA 2002/58/CE privind prelucrarea datelor personale si protejarea confidentialitatii in sectorul comunicatiilor publice (Directiva asupra confidentialitatii si comunicatiilor electronice)(la data 22-nov-2011 actul a fost in legatura cu Recomandarea 2011/750/UE/08-sep-2011 ) (la data 01-ian-2007 a se vedea referinte de aplicare din Directiva 2006/123/CE/12-dec-2006 ) PARLAMENTUL EUROPEAN SI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE - Abonatii trebuie protejati impotriva incalcarii dreptului lor la confidentialitate prin comunicatii nesolicitate in scopuri direct comerciale, mai ales prin intermediul robotilor de apelare automata, faxuri sau posta electronica sau chiar mesaje SMS. Aceste tipuri de comunicatii comerciale nesolicitate pot fi pe de-o parte relativ usor si ieftin de trimis, dar pe de alta parte pot constitui o povara si cauza costuri suplimentare celui care le primeste. Mai mult, in unele cazuri volumul acestora poate constitui o problema pentru retelele de comunicatii electronice si pentru echipamentele terminale. Pentru astfel de forme de comunicatii nesolicitate in scopuri comerciale directe, este justificat sa se ceara obtinerea acordului prealabil explicit al destinatarului inainte de adresarea de astfel de comunicatii. Piata unica necesita o abordare armonizata pentru a asigura norme simple si valabile in intreaga Comunitate pentru intreprinderi si utilizatori persoane fizice.

Potrivit Legii nr. 365 din 2002 Art. 6 alin (1): „Efectuarea de comunicari comerciale prin posta electronica este interzisa, cu exceptia cazului in care destinatarul si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres pentru a primi asemenea comunicari”.

Art. 7 alin (2) din HG 1308 din 2002, privind aplicarea Legii privind comertul electronic, consimtamantul poate fi obtinut in orice forma si poate fi probat cu orice mijloc de proba.

HG 1308 din 2002

(3) Consimtamantul comunicat printr-un mesaj transmis prin posta electronica este valabil exprimat daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

  1. este expediat din cutia postala (n.n - Inbox/Mailbox) in care destinatarul doreste sa primeasca comunicarile comerciale;
  2. subiectul mesajului este format din concatenarea textului "ACCEPT COMUNICARI COMERCIALE DIN PARTEA", scris cu majuscule, si numele sau denumirea persoanei in numele careia se vor transmite comunicarile comerciale.

Referinte:

  • Legea nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protectia vietii private în sectorul comunicatiilor electronice
  • Legea 365/2002 privind comertul electronic;
  • Legea nr. 121 din 4 mai 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 365/2002 privind comertul electronic;
  • HG 1308/2002 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 365/2002 privind comertul electronic;
  • Directiva 2002/58/CE
  • Reg. UE 679/2016

1.     Definitie

Comunicarea comerciala este orice forma de comunicare destinata sa promoveze, direct sau indirect, produsele, serviciile, imaginea, numele ori denumirea, firma sau emblema unui comerciant ori membru al unei profesii liberale.

Pot exista si comunicari care se refera la tranzactionare sau relationare (informari privind livrarea unor produse, raspunsuri la solicitari)

2.     Reguli

2.1.          in cazul in care o persoana juridica a obtinut de la clientii sai detaliile de contact electronic pentru posta electronica, in contextul vanzarii unui produs sau a unui serviciu, aceeasi persoana juridica poate folosi respectivele detalii de contact electronic pentru promovarea directa a propriilor produse sau servicii similare, CU CONDITIA ca clientului sa i se ofere in mod clar si distinct posibilitatea de a se opune, prin metode simple si in mod gratuit, la folosirea detaliilor sale de contact electronic in momentul furnizarii lor si la fiecare mesaj ulterior, in cazul in care clientul nu a refuzat initial utilizarea acestor detalii in scopurile aratate.

 

2.2.          Este interzisa, trimiterea de mesaje electronice in scopuri de promovare directa de produse sau servicii cu ascunderea identitatii expeditorului sau cu indicarea unei identitati false a acestuia sau fara o adresa valabila la care destinatarul sa poata trimite o cerere de incetarea a trimiterii de astfel de comunicatii. In sunsolul emaiului sa para datele de identficare ale expeditorului, adresa de email ptr dezabonare.

Unul dintre cele mai importante lucruri de retinut ptr e-mail marketing este permisiunea. Trebuie sa va asigurati ca aveti permisiunea destinatarilor pentru oferte si alte strategii similare. Este nevoie sa obtineti permisiunea ptr fiecare scop.

 

2.3.          Sistemul de dezabonare tb sa fie gratuit.

 

2.4.          Atentie la gestionarea dezbonarilor/ solicitarilor de stergere a datelor, sistemul trebuie sa previna transmitere de mesaje celor caree s-au dezabonat.

 

2.5.          Folosirea sistemelor de apelare automata fara interventie umana (mas ini de apelare automata), a faxurilor sau a pos tei electronice in scopuri de marketing direct este permisa doar in legatura cu acei abonati care s i-au dat in prealabil acordul.- conf directiva e-privacy

 

2.6.          daca adresa de email a fost ontinuta dintr-un catalog in care destinatarul si-a dat consmitamatul sa primesca comunicari comerciale este ok sau nu exista consimtamamant este comunicare nesolicitata

 

2.7.          Permisiune implicita si explicita.

- Permisiunea implicita ii descrie pe cei cu care ai o relatie de afaceri existenta. Acest lucru se poate intampla din cauza faptului ca este un client curent sau sunt un membru activ al site-ului etc.

- Daca nu aveti permisiunea implicita de a trimite unei persoane comunicari pe e-mail, atunci veti avea nevoie de permisiunea expresa. Permisiunea expresa este acordata atunci cand cineva va ofera in mod specific permisiunea de a i se trimite campanii de e-mail, prin introducerea adresei de e-mail intr-un formular de abonament pe site-ul dvs. web sau introducerea detaliilor sale in formularul dvs. de abonare la newsletter etc

 

ALTE STIRI
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile

 

Asociatia Americana pentru Calitate (ASQ), www.asq.org

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), www.iso.org

European Foundation for Quality Management, www.efqm.org

Asociatia de Acreditare din Romania, www.renar.ro

Ministerul Cercetarii si Inovarii, www.research.ro

European Accreditation, www.european-accreditation.org

Legislatie Europeana www.eur-lex.europa.eu

Asociatia de Standardizare din Romania, www.asro.ro

 

 

Parteneri