Telefoane: 0727 867 246 (Vodafone)
0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
Managementul echipei
Adaugat la data de 29.12.2010


Nu exista reguli fixe pentru formarea unei echipe, modul in care realizati acest lucru depinde foarte mult de caracterul vostru. Judecata voastra, putin noroc, instrumente existente pe care le aveti la dispozitie si personalitatea voastra contribuie toate la ceea ce conteaza si ceea ce nu. Cititi cateva carti pe aceasta tema si va veti lovi de unele idei contradictorii. Manager intr-un minut (Blanchard, 1983), de pilda, il contrazice frecvent pe Tom Peters (1989) in privinta calitatilor de lider, iar Schwartzkopf al “Furtunosului” Norman sugereaza unele idei pentru formarea echipelor, care ma umplu de spaima. Daca sunteti interesati, cea mai buna carte despre formarea echipelor pe care am citit-o este Made in America – Povestea mea (1992), de Sam Walton. Aceasta lectura exceptionala vorbeste despre modul in care el si echipa sa au creat Wal-Mart – cea mai de succes firma a lumii. Folosind un limbaj simplu, familiar si neincarcat de jargon, autorul cuprinde toate regulile importante pentru formarea unei echipe. Am preluat cateva din titlurile lui Sam si le-am folosit aici, pentru ca sunt atat de bune. Descrierile, totusi, imi apartin.

Comunicarea
Impartasiti informatii, ajuta la consolidarea echipei

Alegerea oamenilor potriviti cu care sa lucrati
Lucrati cu oameni care va plac si care impartasesc, in mare masura, parerile voastre, dar despre care credeti ca v-ar provoca, atunci cand este necesar.

Meritele trebuie recunoscute
Daca cineva a facut un lucru bun, spuneti-i, si asta imediat ce l-a facut. Un “multumesc” la momentul potrivit le da oamenilor sentimentul ca a meritat efortul de a face ceva bine.

Sa stiti cand sa renuntati
Daca ceva nu merge, renuntati si incercati altceva, astfel veti avea ocazia de a experimenta numeroase lucruri fara a falimenta echipa.

Delegarea
Oamenilor le place sa faca lucrurile responsabile, simt ca se are incredere in ei si ca sunt respectati. Delegarea unor sarcini, placute, nu doar a celor pe care le agreati, va permit sa conduceti echipa inainte.

Lasati oameni sa faca alegeri
Cei mai multi angajati vor sa faca lucrurile cat mai bine cu putinta, daca le ingaduiti. Permitandu-le oamenilor sa ia propriile decizii le consolidati respectul de sine, iar ei au mare nevoie de aceasta inainte sa va respecte pe voi si echipa, in ansamblu.

Ascultati
Faceti liniste si ascultati ce va spun oamenii inainte de a lua o decizie. Puneti intrebari si lasati-i sa va spuna intraga poveste. Oamenii reactioneaza mai bine atunci cand simt ca sunt acultati.

Faceti-i pe toti raspunzatori de actiuni proprii si ale celorlalti
La inceput, acceptarea comuna a responsabilitatilor ii face, intr-adevar, pe cativa sa creda ca au ocazia sa faca greseli si sa le ascunda. Nu dupa mult vreme, insa, echipa incepe sa inteleaga ca , de fapt, este in regula sa recunoasca greseala si apoi s-o indrepte, spre binele tuturor.

Sarbatoriti succesul
Este absolut esential pentru forta echipei sa va faceti timp, si timp suficient, pentru a sarbatori succesul. Nu ma refer la lucruri jenante, precum sunarea unui clopotel de fiecare data cand cineva realizeaza o vanzare. A sarbatori succesul inseamna a spune “bravo” oamenilor. Inseamna sa faceti putin caz de lucrurile bune in cadrul sedintelor zilnice. Inseamna sa iesiti impreuna la o pizza si o bere. A ciocni pentru un obiectiv atins cu greu este un sentiment grozav. Este un sentiment si mai placut daca ati convins unul dintre furnizorii vostri sa plateasca pentru bere.
Oamenii au nevoie sa stie ca eforturile pe care le-au facut pentru a realiza ceva au meritat. A sarbatori succesul este un mod esential in care puteti face acest lucru. Acesta spune “Sunt mandru de noi, am acceptat o provare si am depasit-o impreuna”. Nu pot insista suficient asupra avantajelor de care veti beneficia rezervand un buget adecvat acestui scop.

Fiti capabili sa va recunoasteti greselile
Daca gresiti, fiti cinstiti si treceti mai departe. “Bine, am gresit, cum ma puteti ajuta sa fac acest lucru corect data viitoare?”

Respect si incredere
Am prezentat o intraga sectiune referitoare la respect, asa ca, daca nu ati citit-o inca, aruncati o privire acum. Respectul si increderea sunt legaturile absolut esentiale ale formarii unei echipe.

Valori puternice
Valorile reflecta cultura. Ele creeaza, de asemenea, cadrul in care va veti forma echipa.

Puneti clientul in centru
Clientul se afla in centrul tuturor acestor actiuni. Clientii sunt cei pentru care muncim cu adevarat. Ei sunt cei care ne platesc salariile. Echipele trebuie sa-si concentreze eforturile, iar in vanzari, clientul este cea mai buna tinta pentru acest lucru. Tot ceea ce faceti trebuie sa se bazeze pe ideea de a-l ajuta pe client sa paraseasca magazinul cu zambetul pe buze.

ALTE STIRI
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile

 

Asociatia Americana pentru Calitate (ASQ), www.asq.org

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), www.iso.org

European Foundation for Quality Management, www.efqm.org

Asociatia de Acreditare din Romania, www.renar.ro

Ministerul Cercetarii si Inovarii, www.research.ro

European Accreditation, www.european-accreditation.org

Legislatie Europeana www.eur-lex.europa.eu

Asociatia de Standardizare din Romania, www.asro.ro

 

 

Parteneri