Telefoane: 0314 20 53 48 (RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
0311 02 24 08 (UPC)
Fax: 0314 20 53 48 (RDS)
Email: info@intermanagement.eu
Metodologii de management. Metoda Delbecq – Comentarii.
Adaugat la data de 23.11.2015

O metoda de stimulare a creativitatii pe care o prezentam in continuare este metoda DELBECQ. Aceasta vizeaza obtinerea de idei noi, in vederea rezolvarii unor probleme pe baza maximizarii participarii membrilor grupului si imbina creatia individuala cu cea din cadrul grupului.

Scopul metodei Delbecq: descoperirea unor solutii creative pentru rezolvarea unor probleme definite.

Regulile metodei:

- orice faza a muncii in grup este precedata de o faza individuala in scris.

- in cursul fazei muncii in grup, interventiilor orale individuale li se acorda un timp limitat, fiind efectuate succesiv de fiecare component.

Derularea cu succes a metodei presupune:

- este necesar ca participanti sa posede anumite cunostinte despre problema abordata si sa fie motivati sa participe la solutionarea sa.

- participantii nu au voie sa faca aprecieri decat in perioadele stabilite in acest scop.

- aplicarea metodei se face sub coordonarea unui animator al grupului.

Solutionarea problemei consta in minimizarea pe cat posibil a diferentei dintre situatia actuala si situatia ideala imaginata de aceleasi persoane prin formularea in scris a ideilor de catre participanti, asociata cu interventii orale in cadrul reuniunii, carora li se acorda in timp limitat.

 

Conditiile pentru reusita reuniunii: participantii trebuie sa dispuna de cunostinte despre probleme abordata si sa fie motivati

Metoda urmareste obtinerea de idei noi in vederea solutionarii unor probleme pe baza maximizarii participarii membrilor grupului. Problema de solutionat este definita ca o diferenta intre situatia actuala - asa cum este perceputa de componentii organizatiei respective - si situatia imbunatita. Solutionarea problemei consta in reducerea cat mai mult a acestui decalaj. Din punctul de vedere al creativitatii, originalitatea metodei consta in imbinarea creativitatii indivizilor cu cea a grupului, permitand fiecaruia sa se exprime la nivelul maxim al posibilitatilor.

Metoda contribuie la obisnuirea managerilor de a-si raporta performantele si asteptarile la o situatie „ideala”, ceea ce in timp influenteaza in bine rezultatele obtinute.

Limitarile constau in motivarea participantilor si dificultatea definirii precise a diferentei, a ecartului dintre situatia actuala si cea ideala.

 

ALTE STIRI
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile

 

Asociatia Americana pentru Calitate (ASQ), www.asq.org

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), www.iso.org

European Foundation for Quality Management, www.efqm.org

Asociatia de Acreditare din Romania, www.renar.ro

Ministerul Cercetarii si Inovarii, www.research.ro

European Accreditation, www.european-accreditation.org

Legislatie Europeana www.eur-lex.europa.eu

Asociatia de Standardizare din Romania, www.asro.ro

 

 

Parteneri