Telefoane: 0314 20 53 48 (RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
0311 02 24 08 (UPC)
Fax: 0314 20 53 48 (RDS)
Email: info@intermanagement.eu
Modul in care personalul se implica, este autorizat (“empowered”) si recunoscut (recompensat)
Adaugat la data de 29.10.2012

‘Empowerment’-ul salariatilor poate avea diferite forme de manifestare, toate avand in comun aceeasi situatie: pentru a lua anumite decizii nu este necesara aprobarea vreunui manager! Asemenea practici au fost incurajate si dezvoltate prin doua cai principale:

    1. Actiuni ‘IDEI PENTRU IMBUNATATIRE ‘ (2) – permitand fiecarui salariat sa indice o problema sau sa propuna o imbunatatire, managerii implicati avand obligatia de-a da un raspuns. Cca 85 la suta din salariati participa la aceasta actiune... De la inceput am declarat ca tuturor participantilor li se va confirma primirea ideii/ propunerii si  li se va da un raspuns. Am introdus chiar ‘Sistemul 24/72’ conform caruia participantul trebuie sa primeasca o confirmare in max. 24 de ore (de la depunerea ideii/propunerii) si un raspuns in max. 3 zile. Astfel, salariatii nostri au inteles cat de serioasa este ‘Actiunea 2’ si ne-au recompensat cu o participare entuziasta si tot mai numeroasa.
    Ei ne-au aratat domeniile susceptibile de imbunatatire: calitate, costuri, securitate, gospodarie, protectia mediului ambiant, asistenta post-vanzare la clienti, productivitatea muncii si altele. ‘Actiunea 2’ permite salariatilor sa critice managerii si sistemul de management, dar managerii au trebuit sa dea raspunsuri pozitive/ constructive (facilitatea de absenta unui dialog ‘fata de fata’).
    Spre deosebire de ‘schemele de sugestii’ traditionale – care solicita raspunsuri/ solutii-schema ‘Actiuni 2’ implica necesitatea definirii/ fomularii problemelor si/ sau a oportunitatilor de-a ‘face mai bine’ (de unde si denumirea actiuni). “Actiunea 2” nu este si nu poate fi utilizat ca un mijloc de criticare, plangare sau condamnare – in legatura cu sisteme si proceduri – ci doar ca un mijloc de-a realiza imbunatatirea acestora. Pe de alta parte , “Actiunea 2” constituie si o oportunitate de-a recunoaste contributiile si meritele salariatilor.
    2. Orice “Idee pentru imbunatatire” constituie o contributie individuala. Lucrul/ munca in echipa reprezinta o sansa a grupului respectiv de-a colabora in rezolvarea unei probleme sau imbunatatirea unui proces. La inceputul drumului nostru spre CALITATE avem cate o “Echipa pentru Imbunatatirea Calitatii” in fiecare sediu; ea avea misiunea de-a orienta si conduce procesele de construire si ameliorare a calitatii. Intre timp, am invatat sa extindem conceptul “echipa”, astfel incat, in prezent, intreprinderea Sigma Design si-a organizat mai multe activitati “in echipa”.
    Lucrul in echipa a devenit tot mai mult vital pentru a obtine succesul scontat. Astazi consideram chiar ca astfel s-ar explica scaderea numarului de “Idei pentru Imbunatatire”, per salariat, in 1996. (Tot mai multi salariati s-au integrat in echipa de lucru si-au acordat mai putina atentie contributiilor individuale.)
    In prezent, avem numeroase si diferite echipe (de toate tipurile) de salariati din management, productie si administratie. Ele analizeaza si evaluaeaza problemele, gasesc cauzele, definesc si implementeaza solutii adecvate (masurand eficienta lor).
    Noi consideram ca activitatile in grup fac parte din abordarea “invatarii continue” – specifice si ea intreprinderii noastre.
    Al terminarea proiectului de imbunatatire, fiecare echipa discuta si evalueaza CEEA CE a functionat CORECT, CEEA CE nu a functionat deloc si CE imbunatatiri ar putea fi introduse in modul de functionare a echipelor de ameliorare.
    Iata un exemplu de “invataminte” si “observatii”  formulate de o asemenea echipa, la terminarea proiectului de amelioare:
-    s-a realizat o cunoastere aprofundata a aspectelor referitoare la mediul ambiant
-    este intotdeauna necesara o schematizare a procesului avut in vedere (diagrame, scheme, etc.)
-    atentie la cunostintele/ deprinderile de prelucrare a informatiilor pe calculator
-    trebuie avute in vedere, in detaliu, cerintele standardelor de protejare a mediului ambiant
-    necesitatea aptitudinilor dezvoltate pentru efectuarea prezentarilor
-    necesitatea unei mai bune cunoasteri, de catre toti membrii grupului, a “instrumentelor de baza utilizate pentru rezolvarea problemelor calitatii’
-    se impune o evaluare a capacitatii si angajarii fiecarui membru al grupului
-    participarea fiecarui membru al grupului la fiecare intrunire a acestuia este strict necesara.

Aceste “invataminte” si “observatii” reprezinta o importanta sursa de amelioarare pentru insasi functionarea grupurilor de imbunatatire. In consecinta, ele sunt transmise de la un grup la altul si utilizate pentru amelioarea continua a activitati lor. In consecinta membrii acestor grupuri contribuie nu numai la imbunatatirea intreprinderii, ci si la amelioararea modului in care actualele si viitoarele “echipe de imbunatatire” isi deruleaza proiectele de amelioare.
    Conceptele “empowerment” este promovat in prezent cu ajutorul “echipelor autogestionate”. Am constat ca, in anumite Unitati de fabricatie, au fost inregistrate progrese mai numeroase decat in altele. Astfel satu lucrurile in Lyon si Dusseldorfi - unde am eliminat “supraveghetorii” (maistrii si sefii de echipa) – si asa va fi si in Birmingham (dupa aprilie 1997). Obiectivul nostru consta in inlocuirea structurilor traditionale de management la baza prin echipe de salariati policalificati si autogestionati.
    Noi am decis déjà sistemul de recunoastere a meritelor individuale si de grup. In plus , fiecare proiect realizat si echipa aferenta – care au fost premiati de noi (cu premiul “EXCELENTA IN AFACERI “ – sunt popularizati prin intermediul unui poster de mari dimensiuni, afisat la fiecare din intrarile principale ale intreprinderii noastre. Acest poster nu numai ca indica motivele recunoasterii, dar si precizeaza modul in care au fost obtinute rezultatele si imbunatatirea  - promovand astfel mesajul si metodele imbunatatirii continue.
    “Ancheta-sondaj cu privire la satisfactia salariatilor nostri” ne-a confirmat – prin rezultatele sale – ca aceasta forma de recunoastere este larg apreciata.

ALTE STIRI
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile

Resurse pentru managementul firmei

Asociatia Americana pentru Calitate (ASQ), www.asq.org

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), www.iso.org

European Foundation for Quality Management, www.efqm.org

Asociatia de Acreditare din Romania, www.renar.ro

Autoritatea Nationalt pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI), www.research.ro

European accreditation, www.european-accreditation.org

Legislatie europeana www.eur-lex.europa.eu

 

 

Parteneri