Telefoane: 0314 20 53 48 (RDS)
0727 867 246 (Vodafone)
0311 02 24 08 (UPC)
Fax: 0314 20 53 48 (RDS)
Email: info@intermanagement.eu
Nanotehnologiile - tehnologiile viitorului
Adaugat la data de 05.06.2014

Autor: Ramona-Sorina Dascălu si Veronica-Gabriela Dascălu/ UPB

Nanotehnologia are potenţialul de a îmbunătăţi radical eficacitatea a o gamă variată de bunuri de consum şi produse  industriale existente şi ar putea avea un impact major asupra dezvoltării de noi aplicaţii, de la diagnostic şi tratament până la protejarea mediului înconjurător.

 

Ce sunt nanomaterialele?

Termenul  „nano” provine din limba greacă şi semnifică o dimensiune foarte mică, adică  metri (un nanomaterial înseamnă pentru metru ceea ce înseamnă un măr pentru Terra).

Nanomaterialele au foarte multe aplicaţii în domeniul tehnologiei al acestui secol.

 

Marea majoritate a companiilor mari folosesc nanomateriale pentru a conferi produselor proprietăţi noi şi îmbunătăţite.

Nanomaterialele sunt prezente în peste 1000 de produse de consum, de la produse cosmetice până la automobile.

 

Nanotehnologiile sunt utilizate în:

-          medicină;

-          industria cosmetică;

-          industria alimentară;

-          mediul înconjurător;

-          sport;

-          industria mobilei.

 

Din cauza gamei largi de aplicaţii posibile în nanotehnologie, evaluarea continuă a eventualelor riscuri asupra sănătăţii asociate cu expunerea la nanomateriale este esenţială pentru a asigura manipularea lor în condiţii de siguranţă.

 

Reglementările pentru nanotehnologii

 

În prezent, nu există reglementări specifice ale CE privind nanomaterialele. Poziţia oficială, după numeroase revizuiri şi estimări, este aceea că nanomaterialele sunt bine controlate de reglementările curente. Nanomaterialele sunt tratate ca orice altă substanţă chimică, substanţă care trebuie să respecte un set de reglementări pentru a putea fi utilizată în bunurile de consum şi în procesele industriale.

 

Nanotehnologiile în medicină

 

Trăim într-o lume în continuă dezvoltare şi schimbare. Cele mai frecvente boli sunt cele ale unui stil de viaţă nesănătos. În acest context, progresele făcute în domeniul nanotehnologiei contribuie la prevenirea bolilor şi la determinarea diagnosticelor în momentul în care boala nu este atât de avansată. În cazul fracturilor, oamenii de ştiinţă deja studiază cum se poate crea un os artificial din ţesuturile osoase existente pentru a putea astfel depăşi unele limite ale implanturilor osoase convenţionale. O idee este aceea de a folosi molecule găsite natural în ţesut şi de a le introduce într-o structură de ordin superior. Nanofibrele formează un fel de gel care poate fi folosit ca adeziv în fracturile osoase pentru a crea o schelă pentru a permite ţesutului să se regenereze.

 

Nanotehnologia în lupta cu cancerul

 

Un grup de cercetători de la Universitatea Rice au demosntrat că utilizând nanoparticule cu diametrul de 120 nm, învelite cu un strat de aur, pot depista tumorile maligne.După legarea straturilor nanometrice de celulele canceroase, acestea din urmă pot fi eliminate selectiv, folosind un laser infraroşu fără a afecta ţesuturile sănătoase.

 

 

Nanotehnologia şi energia

 

Odată cu creşterea populaţiei creşte şi cererea de energie. În acest sens, producţia de energie a devenit o problemă esenţială a acestui secol. Astfel, este necesară crearea unor energii alternative pentru diminuarea dependenţei de combustibilii actuali, combustibili, de altfel, poluanţi.

 

Astfel, au fost create nanoparticulele care, datorită proprietăţilor electrice şi optice unice pot reduce costurile de producţie foarte mult. Aceste nanoparticule sunt transparente, lucru care le face accesibile pentru mai multe locaţii, nu doar pentru acoperişurile caselor.

 

În stadiu de cercetare sunt şi un anumit tip de becuri electrice care produc lumină similară cu cea solară şi care pot fi realizate sub orice formă şi dimensiune. Acestea prezintă avantajul că sunt rezistente la şocuri şi prezintă o eficienţă dublă faţă de altele deja existente pe piaţă. În viitorul apropiat aceste vor fi comercializate.

 

Nanotehnologiile pot fi utilizate pentru a creşte cantitatea de electricitate generată de turbinele eoliene. Spre exemplu, o răşină epoxidică ce conţine nanotuburi de carbon este utilizată pentru a spori rezistenţa palelor de turbine. Palele cu greutate mai redusă sunt posibile prin utilizarea unei răşini epoxidice pline cu nanotuburi. Palele mai lungi obţinute permit creşterea cantităţii de electricitate generate de fiecare centrală eoliană.

La acest tip de produse, nanomaterialele sunt integrate într-un compozit, neexistând niciun risc pentru consumatori.

 

Nanotehnologiile şi alimentele

 

Pe piaţă există deja metode care elimină prematur aruncarea produselor bune din cauza datelor de expirare. O idee în acest sens este încorporarea senzorilor pe bază de nanotehnologii în alimentele sigilate sau în ambalaje farmaceutice.

 

Nanotehnologiile sunt, de asemenea, utilizate la fabricarea unor ambalaje pentru păstrarea alimentelor. Un bun exemplu în acest sens sunt recipientele pentru alimente, care au în compoziţie nanoparticule de argint având proprietăţi antibacteriene excepţionale.

 

Deşi multe persoane nu ştiu, deja suntem expuşi la nanoparticule, nanoparticule de carbon mai exact, care sunt întâlnite în  pâine, fulgi de porumb, biscuiţi etc. Alimentele care conţin nanomateriale create artificial trebuie să indice acest lucru în lista de ingrediente, conform regulamentului CE publicat în 2011 şi care va intra în vigoare anul acesta.

 

 

Nanotehnologiile şi industria cosmetică

 

Nanomaterialele sunt regăsite şi în numeroase produse cosmetice care includ: loţiuni de protecţie solară şi produse împotriva îmbătrânirii.

 

În produsele de protecţie solară se utilizează dioxidul de titan şi oxidul de zinc. Acest lucru permite loţiunii să se absoarbe mai repede şi poate fi distribuită uniform pe toată suprafaţa corpului. De asemenea, diferă şi culoarea faţă de cele obişnuite de la alb şi dens la o loţiune transparentă şi mai puţin densă.

 

Datorită caracterului relativ nou al tehnologiei în domeniul fabricării de produse cosmetice, există unele îngrijorări privind nivelul de siguranţă al cosmeticelor pe bază de nanotehnologie şi privind efectele acestora pe termen lung. Până în prezent, nu au existat probe credibile cum că loţiunile de protecţie solară ce conţin nanoparticule ar presupune vreun risc de sănătate (dimpotrivă, există numeroase dovezi potrivit cărora loţiunile de protecţie solară pot ajuta la reducerea riscului de cancer de piele).

 

 

Nanotehnologiile şi sportul

 

Nanotehnologiile au început sa fie uitilizate şi în domeniul sportului datorită faptului că îmbunătăţesc performanţele sportivilor care folosesc echipament fabricat din nanoparticule.

 

Primul exemplu de utilizare a nanotehnologiilor a fost în anul 2008, la Jocurile Olimpice, ocazie cu care producătorii au şi „revoluţionat” lumea sportului atunci când au lansat un costum de baie ce avea capacitatea de a respinge apa şi de a mări flotabilitatea.

 

În tenis, s-a constatat că racheta din fibră de carbon utilizată  până acum poate fi înlocuită cu o rachetă fabricată din fibre la nanoscară, lucru ce ii conferă acesteia o rezistenţă mai mare. Aceste fibre, încorporate în materialul obişnuit din care sunt fabricate rachetele, nu fac altceva decat să le împrumute acestora rezistenţa lor extremă, fără a le modifica alte caracteristici. Spre deosebire de rachetele din fibră de carbon, cele fabricate din compuşi de nanofibre sunt special concepute pentru a fi mai uşoare şi mai rezistente.

 

Aceleaşi caracteristici le sunt conferite şi plăcilor de surfing ce au în componenţă staturi din particule nanometrice: sunt mai uşoare, au o rezistenţă mai mare şi sunt mai durabile la impact.

 

Articolele de îmbrăcăminte sportivă din bumbac şi nanoparticule de argint au efect antibacterian şi ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute.

 

Deşi oamenii cunosc efectul antibacterian al argintului de sute de ani şi este utilizat pe scară destul de largă în medicină (în mod special), având numeroase utilizări benefice, aceste beneficii trebuie puse în balanţă cu riscurile de deversare a acestuia în mediul înconjurător. Deşi nu există o reglementare specifică privind utilizarea nanoparticulelor de argint în bunurile de consum, riscul pentru mediul înconjurător şi pentru sănătate trebuie evaluat separat în cazul acestor produse.

 

ALTE STIRI
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile

 

Asociatia Americana pentru Calitate (ASQ), www.asq.org

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), www.iso.org

European Foundation for Quality Management, www.efqm.org

Asociatia de Acreditare din Romania, www.renar.ro

Ministerul Cercetarii si Inovarii, www.research.ro

European Accreditation, www.european-accreditation.org

Legislatie Europeana www.eur-lex.europa.eu

Asociatia de Standardizare din Romania, www.asro.ro

 

 

Parteneri