Telefoane: 0727 867 246 (Vodafone)
0311 02 24 08 (UPC)
Email: info@intermanagement.eu
POS CCE Axa I, 1.1.2-Sprijin pentru implementarea standardelor
Adaugat la data de 30.10.2012

Valoarea maxima a ajutorului financiar nerambursabil este de 860.000 lei (echivalentul a 200.000 euro) cu conditia respectarii ajutorului de minimis.

Intensitatea maxima a ajutorului de minimis acordat in cadrul acestui apel este de:
- 70% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului pentru microintreprinderi si intreprinderile mici;
- 60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului pentru intreprinderile mijlocii.

Criterii de eligibilitate a solicitantului
Solicitantul eligibil este operatorul economic care indeplineste criteriile enumerate si detaliate in cadrul prezentului capitol.

FORMA DE CONSTITUIRE A SOLICITANTULUI
Pot beneficia de alocare financiara nerambursabila persoanele juridice care sunt microintreprinderi, intreprinderi mici sau mijlocii.
Prin urmare, asa cum rezulta din prevederile legale in vigoare, pot depune proiecte in cadrul prezentei scheme de finantare societatile comerciale si societatile cooperative care indeplinesc urmatoarele conditii (conform Legii nr. 346/2004 cu modificarile si completarile ulterioare si Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei):
1. sunt microintreprinderi, adica au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei la cursul euro din data 31 decembrie 2008.
sau
2. sunt intreprinderi mici, adica au intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei la cursul euro din data 31 decembrie 2008.
sau
3. sunt intreprinderi mijlocii, adica au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, echivalent in lei la cursul euro din data 31 decembrie 2008.
si
4. sunt infiintate in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare sau al Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.
5. Solicitantul isi desfasoara activitatea in Romania si are inscrise in certificatul constatator, codul/codurile CAEN aferent/aferente proiectului pentru care solicita finantare nerambursabila (codul CAEN pentru care solicita finantare nu trebuie sa fie codul CAEN principal inscris in certificatul constatator).
Calculul cifrei de afaceri si al numarului de salariati se va realiza conform art. 5 si art. 6 din Legea nr. 346/20041 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarileulterioare, pentru fiecare dintre urmatoarele clasificari: intreprinderea autonoma, partenera sau legata potrivit legii,  conform formularului D din Anexa 1 a prezentului ghid Nu sunt eligibile in cadrul acestui apel de proiecte organizatiile neguvernamentale, intreprinderile individuale, persoanele fizice autorizate si intreprinderile familiale.
In stabilirea tipului de intreprindere (micro, mica sau mijlocie) solicitantul va avea in vedere legatura dintre intreprinderea solicitanta si alte intreprinderi. Legatura dintre intreprinderi se va stabili prin raportare la capitalul sau la drepturile de vot detinute ori la dreptul de a exercita o influenta dominanta, conform prevederilor legale.
In functie de relatia lor cu alte intreprinderi, raportata la capitalul sau la drepturile de vot detinute ori la dreptul de a exercita o influenta dominanta, conform prevderilor Legii nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pot exista 3 tipuri de intreprinderi: a) intreprinderi autonome;
b) intreprinderi partenere;
c) intreprinderi legate.
Pentru verificarea corectitudinii incadrarii in categoria IMM sau in relatia lor cu alte intrepinderi, conform prevederilor legale, in cadrul procesului de evaluare se pot cere clarificari solicitantului, respectiv situatiile finaciare
aferente exercitiului financiar anterior, precedentul fata de cel deja depus.

ACTIVITATEA ECONOMICA A SOLICITANTULUI
Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie sa indeplineasca cumulativ, alaturi de conditiile mentionate la pct. 1), urmatoarele conditii:
a) A desfasurat in mod legal activitate economica pe perioada exercitiului financiar precedent.
b) A obtinut profit sau profit din exploatare in ultimul exercitiu financiar inainte de data depunerii Cererii de finantare. In acest sens se va atasa, la Cererea de finantare, situatia financiara (bilantul si contul de profit si pierdere) depusa la Administratia finantelor publice pentru ultimul exercitiu financiar (vezi capitolul 1.2 la „Cererea de finantare”). Solicitantul va declara in toate documentele cererii de finantare care fac referire la „profit”, aceeasi categorie de profit (profit sau profit din exploatare).
c) codurile CAEN pe care doreste sa le promoveze prin proiect si solicita finantare trebuie sa fie eligibile si sa faca parte din activitatea firmei;
d) nu solicita finantare pentru activitati din urmatoarele sectoare de activitate:
1. pescuit si acvacultura;
2. productia primara a produselor agricole, astfel cum sunt enumerate in anexa I la tratat ;
3. procesarea si comercializarea produselor agricole, astfel cum sunt enumerate in anexa I la tratat;
4. sectorul carbonifer.
e) Solicitantul poate aplica pentru mai multe coduri CAEN, respectand urmatoarele conditii: toate codurile sa fie eligibile, sa faca obiectul proiectului si sa faca parte din activitatea firmei.
f) nu se incadreaza intr-una din situatiile de mai jos:
1. este in stare de insolventa, conform prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare;
2. este in stare de faliment ori lichidare, are afacerile conduse de un administrator judiciar sau activitatile sale comerciale sunt suspendate ori fac obiectul unui aranjament cu creditorii sau este intr-o situatie similara cu cele anterioare, reglementata prin lege;
3. face obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa in una din situatiile prevazute la pct. 2;
4. are obligatii de plata nete ce depasesc 1/12 din totalul obligatiilor datorate in ultimele 12 luni, in cazul certificatului de atestare fiscala emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala
5. are obligatii de plata nete ce depasesc 1/6 din totalul obligatiilor datorate in ultimul semestru, in cazul certificatului de atestare fiscala emis de catre autoritatile publice locale pentru toate punctele de lucru inscrise in certificatul constatator;
6. este declarat intr-o situatie grava de incalcare contractuala pentru neindeplinirea obligatiilor provenind
dintr-o procedura de achizitii sau dintr-o alta finantare din fondurile Comisiei Europene;
7. a fost subiectul unui ordin de recuperare a unui ajutor de stat ca urmare a unei decizii a Consiliului
Concurentei sau a Comisiei Europene si acest ordin nu a fost executat2;
8. este in dificultate, in conformitate cu Liniile Directoare Comunitare cu privire la ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor in dificultate, publicate in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. C 244/01.10.20043

CAPACITATEA DE IMPLEMENTARE A PROIECTULUI
Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie sa dovedeasca prin completarea si semnarea Declaratiei de angajament, conform Formularului B din ANEXA nr. 1 la prezentul ghid, faptul ca are capacitatea operationala si financiara de implementare a proiectului.
a) Capacitatea operationala (administrativa) se refera la:
- experienta in gestionarea de proiecte;
- capacitatea de a asigura resursele necesare implementarii proiectului atat manageriale cat si umane;
b) Capacitatea financiara are in vedere capacitatea solicitantului de a asigura contributia proprie la valoarea cheltuielilor eligibile, capacitatea de a asigura finantarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului (inclusiv a cheltuielilor conexe proiectului) si cea de asigurare a resurselor financiare necesare implementarii corespunzatoare a proiectului pana la rambursarea/decontarea cheltuielilor.


In cadrul operatiunii 1.1.3.b) „Sprijin pentru implementarea standardelor internationale” se finanteaza urmatoarele activitati eligibile:
In ceea ce priveste activitatea de infiintarea, modernizarea si acreditarea laboratoare de incercari si etalonari:
- Infiintarea, modernizarea si acreditarea laboratoare de incercari si etalonari;
-Implementarea si/sau certificarea sistemului de management al calitatii ISO 9001 (produselor si/sau serviciilor),sistemelor de management al mediului ISO 14001 sau EMAS sau sistemului de management integrat calitate/mediu;
-Etichetarea ecologica;
-Certificarea produselor/serviciilor/proceselor.

Scop – se vor finanta numai acele laboratoare de incercari si etalonari fixe sau mobile care au ca scop sprijinirea sistimularea conceperii si dezvoltarii de produse, inovative si competitive.
Pentru autolaboratoare – se vor finanta acele laboratoare care au ca si obiectiv cel enuntat mai sus, iar cheltuielile eligibile pentru acestea sunt urmatoarele:
a. achizitionare si instalarea de instrumente, echipamente si mobilier pentru laboratoarele de incercari si etalonari;
b. achizitia de echipamente IT si programe informatice aferente obiectului de activitate pentru care solicita finanatarea;
c. consultanta pentru elaborarea documentelor de acreditare;
d. cursuri specializate pentru utilizarea echipamentelor achizitionate.

ATENTIE!
Eligibilitatea unei activitati nu este echivalenta cu eligibilitatea cheltuielilor efectuate pentru realizarea acelei activitati. In acest sens, se recomanda consultarea Listei cheltuielilor eligibile de la Capitolul III.4.
In cadrul proiectelor pentru care se solicita finantare trebuie sa existe cel putin o activitate eligibila.


CRITERII DE EVALUARE SI SELECTIE
Criteriile de evaluare si selectie a proiectelor in cadrul acestei operatiuni vizeaza urmatoarele aspecte:
1) Relevanta proiectului pentru realizarea obiectivelor POS CCE, Axei prioritara 1 – Un sistem de productie inovativ si ecoeficient, Domeniului major de interventie 1.1. – Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor, in special a IMM si ale operatiunii b) - Sprijin pentru implementarea standardelor internationale;
2) Calitate, maturitatea proiectului si capacitatea beneficiarului de implementare a proiectului si anume:
- Corelarea intre obiectivele proiectului si rezultatele obtinute
- Gradul de maturitate a proiectului
- Capacitatea de implementare a proiectului
3) Sustenabilitatea proiectului si anume capacitatea solicitantului de a asigura mentinerea, intretinerea si functionarea proiectului dupa finalizarea acestuia (din punct de vedere financiar, tehnic si al resurselor umane) pentru o perioada de minimum 3 ani de la incetarea sprijinului financiar.
Pentru notarea pe subcriterii, a se vedea Grila de evaluare tehnica si financiara (ANEXA nr. 4 la prezentul ghid).

CHELTUIELI ELIGIBILE
In completarea Cererii de finantare, solicitantul va tine cont de criteriile de eligibilitate a cheltuielilor si stabilirea contributiei proprii, detaliate mai jos:
1.    Cheltuieli pentru infiintarea, modernizarea si acreditarea5 laboratoarelor de incercari si etalonari:
1.1 lucrari de constructie si modernizare laboratoare, inclusiv instalatii aferente constructiilor;
1.2 cheltuieli pentru lucrari de proiectare si consultanta specializata pentru elaborarea documentatiei si obtinerea avizelor, autorizatiei de constructie;
1.3 cheltuieli pentru obtinerea de acorduri, avize autorizatii;
1.4 achizitionare si instalarea de instrumente, echipamente si mobilier pentru laboratoarele de incercari si etalonari;
1.5 achizitia de echipamente IT si programe informatice aferente obiectului de activitate pentru care solicita finanatarea;
1.6 consultanta pentru elaborarea documentelor de acreditare;
1.7 cursuri specializate pentru utilizarea echipamentelor achizitionate;
1.8 cheltuieli legate de activitatea de acreditare, conform contractului incheiat cu organismul de acreditare.

2. Cheltuieli aferente implementarii si/sau certificarii6 sistemului de management al calitatii (produselor si/sau serviciilor), sistemelor de management al mediului ISO 14001 sau EMAS sau sistemului de management integrat calitate/mediu:
2.1 consultanta pentru elaborarea documentelor si implementarea sistemului pe nivele;
2.2 cheltuieli legate de activitatea de evaluare si certificare a sistemului, conform contractului incheiat cu organismul de certificare acreditat;
2.3 cheltuieli legate de instruire in domeniul calitatii - cursuri autorizate pentru reprezentantul managementului pentru calitate, auditorul(ii) intern(i) si personalul implicat;
2.4 dispozitive de masurare si monitorizare a proceselor/produselor.

3. Cheltuieli aferente etichetarii ecologice:
3.1 tarife pentru obtinerea dreptului de utilizare a etichetei ecologice;
3.2 costuri pentru testare si verificare a incadrarii in criteriile specifice.
4. Cheltuieli aferente certificarii produselor/serviciilor/proceselor:
4.1 consultanta pentru elaborarea documentelor;
4.2 cheltuieli legate de activitatea de evaluare si certificare, conform contractului incheiat cu organismul de certificare acreditat.

ATENTIE!
1. Toate cheltuielile aferente implementarii standardelor internationale vor fi considerate fara TVA.
2. NU se finanteaza activitatea de constructie/modernizare de laboratoare fara cea de achizitionare de echipamente specifice dotarii acestor laboratoare sau doar activitatea de instruire a personalului operativ fara achizitionare de echipamente, dar se finanteaza proiectele care implica numai achizitionarea de
echipamente/tehnologii si certificari.
3. Nu se finanteaza activitati pentru reacreditari sau recertificari.
4. Utilajele si echipamentele pot fi achizitionate din tari UE sau non UE cu conditia ca acestea sa fie noi
Pentru a obtine finantare pentru activitatea de constructie/modernizare de laboratoare este necesara si acreditarea acestora (daca cele ce se modernizeaza nu au deja acreditare). Activitatea de acreditare va fi trecuta in cererea de finantare ca activitate viitoare pentru implementarea proiectului si in calendarul de implementare si va fi realizata de catre un organism specializat (national sau international).
Laboratorul de incercari si etalonari este acel laborator care realizeaza incercari / analize / masurari / examinari sau tipuri de incercari determinate, prin care se determina caracteristica performantelor unui material sau produs.
Certificatul de acreditare confera laboratorului de incercari, alaturi de prestigiu, avantajul economic si este emis de catre un organism de acreditare.
In cazul activitatii de implementare/certificare (punctul 2 din categoriile de cheltuieli eligibile), punctual 2.4 „dispozitive de masurare si monitorizare a proceselor/produselor”, cheltuiala nu va fi considerata eligibila
2.    6 Nu
daca nu va fi strict legata de implementare/certificare. Orice cheltuieli au legatura cu alte standarde sau cu o simpla investitie in firma, vor fi considerate neeligibile.
Toate categoriile de cheltuieli trebuie sa raspunda la obiectivul principal al POS CCE.
ATENTIE!
Orice cheltuiala care nu se regaseste in lista cheltuielilor eligibile de mai sus, va fi considerata drept cheltuiala neeligibila pentru cofinantare prin POS CCE.
In mod special urmatoarele categorii de cheltuieli nu sunt eligibile
1. taxa pe valoarea adaugata;
2. dobanda si alte comisioane aferente creditelor;
3. cheltuielile colaterale care intervin intr-un contract de leasing;
4. dezafectarea centralelor nucleare;
5. achizitia de echipamente second-hand;
6. amenzi, penalitati si cheltuieli de judecata;
7. costurile pentru operarea obiectivelor de investitii.
8. mijloace de transport marfa, autovehicule si alte mijloace de transport care nu sunt strict legate de procesul de productie.

ATENTIE!
3.    NU sunt eligibile cheltuielile pentru transport utilaje, taxe vamale, ambalaj, montare si punere in functiune.

O cheltuiala este considerata eligibila pentru cofinantare (rambursare in limita stabilita) in cadrul POS CCE, daca indeplineste cumulativ urmatoarele criterii:
1. este efectiv platita intre data semnarii contractului de finantare si sfarsitul perioadei de implementare a proiectului;
2. este in conformitate cu prevederile Contractului de finantare incheiat intre beneficiar si Organismul Intermediar cu respectarea art. 54 alin. (5) si art. 60 din Regulamentul Consiliului nr. 1083/20067;
3. este conforma cu prevederile legislatiei nationale si comunitare, in special in ceea ce priveste:
- ajutorul de stat;
- regimul achizitiilor
4. este mentionata in lista cheltuielilor eligibile aprobata conform legii;
5. este in legatura directa cu activitatile propuse in proiect si este necesara pentru realizarea proiectului.

Verificarea conformitatii administrative si a eligibilitatii
Dupa depunerea proiectului, Organismului Intermediar va verifica, din punct de vedere administrativ si al eligibilitatii proiectul urmarind, in principal, daca:
a) au fost depuse toate documentele solicitate la termenul la care solicitantul este programat sa le depuna;
b) toate documentele sunt datate inaintea inregistrarii online;
c) documentele sunt semnate, stampilate si numerotate conform cerintelor;
d) a fost depus numarul de exemplare solicitat;
e) activitatea si codul/codurile CAEN pentru care se solicita finantare sunt eligibile;
 f) societatea face parte din categoria beneficiarilor eligibili;
g) societate a inregistrat profit sau profit din exploatare in ultimul exercitiu financiar financiar
h) societatea este persoana juridica romana;
i) societatea implementeaza proiectul in Romania;
j) proiectul respecta legislatia in domeniul ajutorului de stat si al achizitiilor;
k) proiectul se implementeaza in maximum 2 ani de la data incheierii contractului de finantare;
l) sunt respectate temele orizontale (egalitatea de sanse, dezvoltarea durabila - protectia mediului);
m) rezultatele sunt clar definite si masurabile;

Evaluarea tehnica si financiara a proiectului
Evaluarea tehnica si financiara a fiecarui proiect este realizata de cel putin doi evaluatori din cadrul OI IMM.
Evaluarea tehnica si financiara permite aprecierea gradului in care proiectul raspunde obiectivelor POS CCE in domeniul cresterii competitivitatii economice, al dezvoltarii durabile, eficientei financiare, al sustenabilitatii si durabilitatii proiectului etc.
Grila de evaluare tehnica si financiara a proiectului este prezentata in Anexa nr. 4 la prezentul ghid.
In urma evaluarii tehnice si financiare, proiectul primeste un punctaj conform Grilei de evaluare tehnica si financiara, intre 0 si 30 puncte.

Pentru a fi selectat pentru finantare proiectul trebuie sa obtina un punctaj de minimum 15 de puncte.
Daca proiectul primeste 0 puncte la oricare din criterii si subcriterii, acesta este respins.
Notificarea Solicitantului asupra rezultatului evaluarii proiectului se va face in scris (prin fax sau email) de catre Organismul Intermediar.
Scrisoarea de aprobare a proiectului va cuprinde in mod obligatoriu informatii cu privire la documentele pe care beneficiarul trebuie sa le transmita OI IMM in vederea contractarii si termenul de transmitere.
In cadrul proiectelor evaluate, Organismul Intermediar pentru IMM are competenta sa declare anumite cheltuieli neeligibile sau sa considere ca anumite cheltuieli sunt nejustificate in cazul in care acestea:
- nu sunt aferente activitatii economice specifice proiectului;
- nu respecta prevederile Ordinului nr. 1669/2008 al Ministrului economiei si finantelor;
- sunt supradimensionate fata de nivelul pietei sau fata de activitatile proiectului;
- nu au legatura directa cu proiectul depus.

ATENTIE!
Realizarea activitatilor inscrise in proiect si considerate neeligibile de catre evaluatori este obligatorie in cazul in care influenteaza direct indicatorii asumati prin Cererea de finantare.

ALTE STIRI
Produse
Legaturi Sponsorizate
Legaturi Utile

 

Asociatia Americana pentru Calitate (ASQ), www.asq.org

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), www.iso.org

European Foundation for Quality Management, www.efqm.org

Asociatia de Acreditare din Romania, www.renar.ro

Ministerul Cercetarii si Inovarii, www.research.ro

European Accreditation, www.european-accreditation.org

Legislatie Europeana www.eur-lex.europa.eu

Asociatia de Standardizare din Romania, www.asro.ro

 

 

Parteneri